Sendvičový chlieb je všestranný základ pre nespočetné množstvo chutných a rýchlych jedál. V BOXITO SEPTEMBER ste mohli ochutnať kváskový sendvičový chlieb s maslom od značky Baker Street. Či už ho využijete na raňajky, obed alebo večeru, vždy sa hodí. Tu je niekoľko inšpiratívnych receptov, ktoré môžete vyskúšať.
O projekte Baker street
Kvások je základnou surovinou pri výrobe Baker Street chlebíkov, o ktorú sa ich pekári starajú s láskou a remeselnou zručnosťou. Bez kvalitného kvásku by chlebík nemal chrumkavú kôrku, vláčnu striedku a výbornú chuť. Treba sa oň starať zodpovedne, aby sa odmenil v podobe chutného bochníka. Baker Street pšeničný kvások pravidelne prikrmujú, kontrolujú a správne skladujú. Neobsahuje žiadne prídavné ani konzervačné látky.
Pri práci s cestom sa prejaví pravé pekárske majstrovstvo a zručnosť. Po vymiesení pekári cesto tvarujú vlastnými rukami. Skúsenosti im prezradia, či je dostatočne pružné a vláčne. Najdôležitejšou časťou ručnej práce s cestom je jeho formovanie „do bábätka“. Keď získa ten správny tvar, potrebuje čas, aby si oddýchlo v ošatkách. Každý chlebík dostane svoj typický rez, ktorým sa odlišuje od iných. Je nápaditým dielom kreatívnych pekárov. Pekári ručne cesto vážia, tvarujú a nakoniec narežú ozdobným rezom.
Trinásť hodín – presne toľko musí kváskové cesto zrieť. Je to kúsok tajomstva tradičného receptu Baker Street prémiových slovenských chlebíkov. Počas zrenia cesto oddychuje v ošatke, naberá silu a objem. Výsledkom je chlieb s krásnymi dierkami v nadýchanej striedke. Pri zrení sa zároveň vytvára chuťový profil chleba. Vďaka tomuto kroku je správne nakysnutý chlebík ľahšie stráviteľný.
Projekt Baker Street má za cieľ priniesť zákazníkom prémiové chleby, ktoré sú vyrobené z vlastného kvásku a 13 hodín zrejúceho cesta. Kombináciou kvalitných ingrediencií a tradičného pekárskeho remesla vytvorili produkty, ktoré si vychutnáte a veria, že si nájdu pravidelné miesto aj na vašom stole.
Jablková štrúdľa z toastového chleba
Potrebujete: sendvičový chlieb, maslo, jablká, cukor, škorica, hrozienka (najlepšie namočené v rume), mleté orechy
Postup: Toastové chleby potriete zmäknutým maslom, posypete strúhanými, alebo natenko nakrájanými kjablkami jablkami, cukrom, škoricou, hrozienkami a orechmi. 2 plátky toastového chleba spojíte vždy dohromady a dáte zapiecť do hriankovača vymasteného maslom. Hotovo. Podávate poprášené obyčajným práškovým cukrom.
Klasický sendvič s kuracím šalátom
Potrebujete: sendvičový chlieb, uvarené kuracie mäso, majonéza, horčica, jablko, hrozienka, soľ, korenie
Postup: Kuracie mäso pokrájajte na kocky, zmiešate s majonézou, horčicou, pokrájaným jablkom a hrozienkami. Ochuťte soľou a korením. Náplň rozložte na chlieb a podávajte.
Vegetariánsky sendvič s avokádom a paradajkou
Potrebujete: sendvičový chlieb, avokádo, paradajka, listový šalát, citrónová šťava, soľ, korenie
Postup: Avokádo rozpoľte, vyberte kôstku a dužinu rozmačkajte vidličkou. Pridajte citrónovú šťavu, soľ a korenie. Na chlieb poukladajte listový šalát, plátky paradajky a vrch dozdobte avokádovou pastou.
Sladký sendvič s banánom a arašidovým maslom
Potrebujete: sendvičový chlieb, banán, arašidové maslo, med
Postup: Banán nakrájajte na kolieska. Na jednu stranu chleba natrite arašidové maslo, na druhú položte plátky banánu a potrite medom.
Exotický sendvič s kuracím mäsom a ananásom
Potrebujete: sendvičový chlieb, uvarené kuracie mäso, konzervovaný ananás, majonéza, kari korenie
Postup: Kuracie mäso pokrájajte na kocky, zmiešajre s kúskami ananásu, majonézou a kari korením. Náplň rozložte na chlieb a podávaj.
Tipy:
- Experimentujte s náplňami: Kombinujte rôzne druhy syrov, mäsa, zeleniny a ovocia.
- Pridajte chuť: Používajte rôzne druhy dresingov, omáčok a korenín.
- Opečte chlieb: Pre ešte lepšiu chuť môžete chlieb opekať na panvici alebo v grile.